12 май 2016 г.

Проектът за вакуумен влак беше предложен през 2012-2013 година от американския предприемач и основател на компанията SpaceX Илон Мъск. С реализацията му се занимават няколко компании, сред които е и Hyperloop One, в която работят специалисти от SpaceX. Първата реална проба на технологията за “влаковете на бъдещето” се състоя на 11 май в пустинята Невада – малък прототип, напомнящ шейна, се предвижва по релсов път, задвижван от електромагнитно поле. Прототипът достига до скорост от 160 км/ч.

От Hyperloop One са доволни от резултатите на теста. В момента край Лас Вегас се монтират специални тръби, по които ще се движи бъдещият влак. При следващите тестове “шейните” ще пренасят по тръбната конструкция капсули с товари, а едновременно с това ще се работи и по увеличаване на скоростта на придвижване. Плановете на компанията предвиждат към 2019 година с пробната “влакова линия” да се извършава транспортиране на различни товарни пратки, а след още две години да се появят и първите капсули на “влака от бъдещето”, с които първите пътници в това футуристично чудо на техниката ще могат да се придвижат от едно място до друго със скорост до 1207 км/ч.
Другите компании, които участват е проекта Hyperloop, също са постигнали определени успехи, макар и за момента само в теоретичните разработки. В същото време Hyperloop Transportation Technologies вече има сключени договори с няколко европейски държави, в които започва да строи същите високоскоростни магистрали, работещи по новата технология. Компанията планира да свърже с високоскоростна линия Лас Вегас и западното крайбрежие на САЩ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...