12 април 2016 г.

Изследваните 16 надписа с мастило върху парчета от керамични съдове
Израелски математици и археолози са открили доказателства, според които основните библейски текстове вероятно са били написани по-рано от смятаното досега, съобщи Асошиейтед прес.

Екип от Телавивския университет използвал технология за анализиране на почерка, наподобяваща тази за установяване автентичността на подписи. Учените установили, че известен брой древни еврейски текстове, датиращи от 600 г. пр. н. е., са били написани от шестима различни автори. Текстовете не са от Еврейската библия, но откритието им предполага, че в Юдейското царство по това време грамотността е била разпространена. Това би спомогнало за съставянето на библейските текстове.
Древната военна крепост в Арад
В проучването са взели участие докторанти по приложна математика, професори по математика, археолози и един физик, съобщава БТА. Те изследвали 16 надписа с мастило върху парчета от керамични съдове, открити в древна военна крепост в Арад, Южен Израел. Полуизтритите от времето букви са били реконструирани с многозонална снимка, след което компютърен алгоритъм е анализирал почерците и е установил разликите в извивките на буквите.
Светая светих в израелския храм на Тел Арад
Тонът на текстовете не предполага те да са писани от професионални писари. Заедно с отдалечеността на крепостта от града, това говори за широка разпространеност на грамотността и би подкрепило идеята, че някои библейски текстове вече са били написани по това време.

Кумранските ръкописи са най-старата позната колекция от библейски текстове и се счита, че са датирани на няколко века по-късно.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...