9 април 2018 г.

Археолози откриха древни гробове в югозападната китайска провинция Съчуан. Гробовете датират от неолита, отпреди около 4500 години. Открити са в района на градчето Чжаоан и са свързани с древно селище. Многобройните погребални могили са разположени близо една до друга. За антрополозите е важно, че са били използвани различни погребални обреди, които хвърлят светлина върху бита и обичаите на древните хора.

"Откритите тленни останки са съхранени много добре, тъй като са положени под хоризонта на подпочвените води и до тях не е достигал въздух", обяснява ръководителят на археологическия екип Чжоу Джицин. По думите му, находката е от изключително значение за учените - гробището не само е почти напълно съхранено, но е и най-древният от откритите досега подобни обекти в района на Чънду.

Археолозите са открили 89 погребения, в които са попаднали на каменни сечива, глинени съдове, гривни от слонова кост, ножове, брадви, и други артефакти. Освен това в гробовете са намерени ориз, просо и други зърнени култури, а това свидетелства за развитието на земеделието по онова време.

Любопитна подробност е, че на практика всички женски скелети са открити, положени с дървен фалически амулет в лявата ръка, а вдясно от тленните останки са намерени торбички с прахообразно вещество, за което е установено, че е приготвено от изсушени кравешки сърца и стрит на прах хематит (желязна руда с различни примеси на други метали, използван като червено багрило в древността). Тъй като фалическите култове са много широко застъпени в древността по тези места, специалистите предполагат, че дървените фалоси имат строго ритуален характер. А откритото прахообразно вещество е използвано като червило, смятат археолозите.

ДНК-тестове и други изследвания ще позволят на учените да си създадат представа за физическото състояние, здравето на хората и заболяванията им през неолита. Освен това химическият анализ на костите ще даде възможност да се определи с голяма точност каква е била дажбата храна на човека през неолита, съобщи Синхуа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...