8 април 2018 г.


Дългото гледане на телевизия или работата с компютри не са причина за късогледство, твърдят американски учени. Заболяването е свързано предимно с удължаването на очната ябълка и е зависимо от възрастта.

Изследователи от Университета на щата Охайо в САЩ в продължение на 20 години извършват наблюдение на повече от 4500 деца. Те са представители на най-различни етноси и са във възрастовата граница между 6 и 13 години. През двете десетилетия на изследването, учените са проследили колко време децата прекарват пред телевизора или компютъра, и едновременно с това редовно са проверявали зрението им.

В началото ръководителят на изследването професор Карла Зедник и колегите й определят 13 фактора, които определят повишения риск от развиване на късогледство. Според данните, от най-голямо значение за появата на късогледството е рефракционната аномалия, която възниква заради удължаването на очната ябълка. При нормални условия очната ябълка расте до онзи момент, в който зрението на човека стане оптимално. Ако органът продължи да увеличава размерите си, то по форма започва да наподобява грозде или маслина и човек развива миопия (късогледство), пишат учените.



Изследователите установяват, че при възрастни хора с нормално зрение, около 6-годишната им възраст са имали лека форма на далекогледство. И напротив - възрастните, които са със късогледство, не са имали подобна “аномалия” в детските си години. Учените достигат до извода, че с новите данни ще имат възможността да прогнозират миопия още в ранна възраст. Подробните резултати от изследването са публикувани в списание JAMA Opthamology.

Изводите на учените са категорични – въпреки масово ширещата се “теория”, не са открити преки зависимости между развиването на късогледство и дългото заседяване пред телевизора или компютъра.

Изследователите се надяват, че получените данни ще помогнат в разработването на методологии за профилактика на късогледството. Планират освен това да приложат експериментална терапия, която да открива децата от рисковите групи, предразположени да развият миопия.

В САЩ се безпокоят от този проблем, защото всеки трети възрастен в страната страда от късогледство. Лечението на миопията е скъпоструващо, а самото късогледство може да провокира развитието на други заболявания на очите, в това число и отлепяне на ретината и глаукома.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...