25 април 2017 г.


90-секундно видео показва как са се развивали двете водещи в света религии през последните 2000 години. Християнството е представено в бяло, ислямът – в зелено. И двете религии водят началото си от Средния Изток и през вековете са се разпространили по цялото земно кълбо.

Видеото е съставено от Western Conservatory of the Arts and Sciences – твърде помпозно наименование за християнска мисионерска организация, базирана в щата Тенеси, САЩ. То е съпътстваща част от разработката на организацията, наречена "Spread of the Gospel."


Запознатите с истинските исторически факти несъмнено ще открият доста несъответствия в детайлното отразяване на териториите, с господстващо влияние на едната или другата от религиите. Но да не забравяме, че все пак съставителите му са взели страната на християнството.

Клипът започва от времето на Римската империя и зараждането на Християнството по границите на империята. Ислямът, възникнал малко по-късно, бързо набира сила и се разпространява през западащата Византийска империя и на запад към северна Африка. С течение на времето белите и зелените полета на картата променят площта, която покриват, а едновременно с това хегемонията им се нарушава и от друг цвят, който представя разпростирането на властта на монголите в миналото и комунистически Китай в наши дни.

The Spread of the Gospel from Western Conservatory

Видеото наистина не отразява съвсем точно разпределението на силите – Индия, например, където живеят една шеста от населението на Земята, много трудно може да бъде определена като християнска държава, както това е представено в клипа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...