27 март 2022 г.

Големият немски физик Вилхелм Конрад Рьонтген се ражда на 27 март 1845 година в Ленел, близо до Дюселдорф, в семейството на заможен търговец и собственик на текстилна фабрика. Когато е на три години, семейството му се премества да живее в Холандия. Там Рьонтген започва да посещава първо частно училище, а после и техническо училище.

През 1865 година Вилхелм заминава за Цюрих, за да продължи образованието си. След като завършва научно инженерство и получава диплом за машинен инженер, решава да се занимава с експериментална физика. Още през 1869 година получава докторска степен по физика за статия, посветена на теорията на газовете. Научните му изследвания са в областта на електромагнетизма, физика на кристалите, оптика, молекулярна физика.

През 1895 година Рьонтген прави откритието на живота си – излъчване, чиято дължина на вълната е по-къса от дължината на вълната на ултравиолетовите лъчи (Х-лъчи), които впоследствие са наречени на негово име – рентгенови лъчи. Заема се с изследване на свойствата им – способността им да се отразяват, поглъщат, йонизират въздуха и т.н. Създава конструкцията на лъчева тръба за получаване на рентгенови лъчи. С неговата Х-тръба, в която антикатодът е платинов и под наклон, а катодът е с вдлъбната форма, успява да направи първите снимки, използващи рентгенови лъчи.

През 1885 година Вилхелм Рьонтген прави още едно важно откритие – магнитното поле на диелектрик, движещ се в електрическо поле (т.нар. рентгенов ток). Голяма част от трудове му са посветени на изследването на течности, газове, кристали и електромагнитни явления. Той открива връзката между електрическите и оптичните явления в кристалите.

През 1900 година Рьонтген получава покана за преподавателско място в университета в Мюнхен. Като професор той остава в университета до 1920 година.
За откриването на лъчите, носещи неговото име, Рьонтген получава през 1901 година първата в историята Нобелова награда за физика. Носител е и на много други престижни награди.

Вилхелм Конрад Рьонтген почива на 10 февруари 1923 година в Мюнхен.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...