5 февруари 2016 г.

Много скоро на морското дъно край бреговете на остров Лансароте (влиза в състава на Канарските острови) ще се появи първият в Европа подводен музей – Музеят на Атлантика. Около 300 скулптури, посветени на острова и неговите жители, ще бъдат “инсталирани” на дълбочина между 12 и 15 метра.

Създател на необикновения музей е британският скулптор Джейсън Тейлър, който вече има участие в разкриването на подобни “забележителности” на Бахмите, в мексиканския Канкун и на Антилските острови. Творбите си художникът създава от много здрав цимент, за да може да се запазят най-малко сто години и едновременно с това да не замърсяват водите.

Към момента първите 35 от общо 300-те скулптори вече са поставени на дъното. Процесът по монтажа им е контролиран лично от министъра по туризма и културата на Канарските острови Мария Тереза Лоренцо. Министерството е разрешило музеят да се “помещава” на площ от 400 м². За да разгледат експонатите, желаещите ще трябва да облекат акваланзи. Първите посетители на подводния музей се очакват още в края на февруари тази година, а официалното откриване е предвидено за лятото на 2017 година.

Мария Тереза Лоренцо подчертава, че Музеят на Атлантика е ключов проект за Канарските острови и инвестицията в реализирането му е на стойност 800 000 евро. Според министъра, новият музей ще събере заедно изкуството и спорта. Разбира се, не липсват и противници на проекта. През първия ден на монтажа на скулптурите екоактивисти организираха протестна акция. Активистите наричат подводната колекция “музей на корупцията”. Според тях, част от парите по проекта са отклонени за строителството на частно пристанище за яхти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...