5 февруари 2016 г.

По време на “превантивни” разкопки на мястото, където се планира изграждането на нова офис сграда в Лондонското Сити, археолози са открили фрески, които някога са украсявали стените в дома на богат римлянин. Находката е извършена на дълбочина около 6 метра под повърхността и предварителното ѝ датиране сочи, че е от I век, тоест от първите десетилетия от живота на римския Лондон.

Това е един от най-добре запазените образци на настенна живопис от римска Британия. Фреските са се запазили в много добро състояние, защото буквално са били “запечатани” в земните маси. На границата между I и II век на мястото, където се е намирал дома на богатия римлянин, е построена базилика – обществено здание. Преди строителството да започне, римляните са разрушили стените на старата жилищна сграда и са заравнили терена. Част от стените на къщата са паднали навътре в помещенията и така фреските са се оказали “надолу с лицето”. Така са открити и от специалистите от археологичния отдел на Музея в Лондон.

Запазили са се фрагменти от изрисуваната шпаклована стена с размери до около 2,5 метра в ширина и височина около 1,5 метра. 16-те парчета на това “платно” са извлечени заедно с почвата, върху която са лежали. Почистването на фреските е извършено в лабораторни условия. Специалистите смятат, че са се намирали в онова помещение от римския дом, в който са приемани гостите. Централната част на изображението е изпълнена на фона на зелени и черни ивици. Художникът е изобразил елени, птици, плодове и лоза. От двете страни на централната композиция е имало червени панели с линии в кремав цвят.

Повечето от използваните бои са с органичен произход. Само един от цветовете – червеният – е получен от цинобър (живачен сулфид) – скъп минерал, който по римско време е добиван в Испания. Интересното е, че в орнаментите на фреската е допусната грешка. За да бъде поправена, се е наложило целият панел да се нарисува отново. Според археолозите, грешката показва, че по изписването на фреската е работил не един, а няколко майстори. Вероятно са използвали предварително подготвен шаблон.

В Лондон и по-рано са откривани фрагменти от изрисувана шпакловка, но големите са рядкост. Като цяло в Британия до сега не са намирани фрески, подобни на тази, открита под Лайм стрийт в Лондонското Сити. Най-близките до нея са находки, които са от фрески в Кьолн (Германия).

Лондон е основан от римляните през 43 година. Знае се, че в началото е представлявал малка крепост или търговско селище, зародило се около брод през река Темза. След като въстаналите под предводителството на Боудика разрушават първата римска столица в Британия - Камулодунум (днешен Колчестър), Лондон се превръща в неофициална столица на провинцията. Разраства се и става голямо речно и морско пристанище. По-късно на това място е разквартируван римски гарнизон и резиденция на епископа. Започва и сеченето на монети. Градът е завладян от англо-саксите през V век.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...