27 февруари 2016 г.

В зоопарка в Бристол е извършена операция на женска горила – по спешност е направено цезарово сечение, за да бъдат спасени тя и малкото ѝ. Самото раждане на горилче е рядко събитие, а необичайните обстоятелства в конкретния случай го правят уникален.

Дейвид Кахил, професор в Универистета в Бристол, е извършил хиляди цезарови сечения на жени, но никога до този момент не е правил същото с животни. Налага се обаче самката от вида западна равнина горила Кера да бъде оперирана, заради прееклампсия – опасно състояние, при което при бременната се повишава артериалното налягане и започват да отказват вътрешни органи, а плодът страда от хипоксия. По време на оперативната намеса присъства екип от десетина специалисти, водени от доктор Кахил. Той твърди, че това е най-запомнящият се момент от многогодишната му практика като акушер гинеколог.

Малката горила се ражда преждевременно и се нуждае от много грижи, но засега се чувства много добре. След като ѝ прилагат реанимационни дейности веднага след раждането, работниците от зоопарка се грижат за нея по метод, който се използва при недоносени деца. И малкото, и майка му вече са напълно здрави.

Предстои в близките дни зоопарка в Бристол официално да покаже пред публика малката горила и тя да получи име.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...