27 февруари 2016 г.

Тъкани от времената на библейските царе Давид и Соломон са открити от археолози при разкопки в долината Тимна в южната част на Израел. Това са първите образци от текстил, откривани до момента, от този исторически период.

Оцелели са съвсем малки фрагменти от тъканите – някои са с размер само 5х5 см. Изтъкани са по различен начин и от различни материали, а се различават и по цвят и орнаменти. Повечето са изработени от вълнени нишки. Но има и ленени фрагменти, за които археолозите са убедени, че са били от платове, внесени от Йорданската долина или северните части на Израел.

Тъканите са открити в района на медните рудници в пустинята Арава. Заради сухият климат органичните влакна са успели да се запазят добре и до наши дни. Предполага се, че възрастта на тъканите е около 3000 години. Изследователите смятат, че от тъканите са били изработени торби и дрехи на хората, обитавали мястото. Не е изключено фрагментите да са от платнища, използвани от местните за направата на заслони и палатки.

Специалистите са на мнение, че дрехи от изкусно изтъкани материи, украсени с орнаменти, са можели да носят само изтъкнатите майстори, които са ръководели сложният процес по добива на мед в рудниците. Находката освен това хвърля светлина върху живота на идумеите, които воюват с израелтяните.

Освен текстилните фрагменти археолозите са открили големи количества семена от седем вида растения, отглеждани в Израел и споменати в Библията. Сред тях са семена на два вида зърнени храни (пшеница и ечемик) и пет вида плодове (фурми, нарове, грозде, маслини и смокини).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...