26 февруари 2016 г.

Хавайските острови са сред местата на планетата, които предлагат идеалните условия за сърфинг. През последните дни обаче островите са атакувани от твърде високи и силни вълни. Вълнението е толкова силно, че прави опасни дори разходките по крайбрежните алеи.

Феноменът Ел Ниньо оказва все по-голямо влияние върху много региони на планетата. Климатичният феномен се проявява, когато по-топлите повърхностни пластове от океанската вода, събиращи се около Австралия и  Индонезия, започнат да се движат в посока  Южна Америка в източните части на Тихия океан. В Австралия това води до суша, а в Америка напротив, до проливни дъждове вместо очаквания сняг, или до обилни снеговалежи в иначе топли и дъждовни региони.

В началото на седмицата върху остров Оаху се стоварват рекордно гигантски вълни: на моменти височината им достига 15−21 метра. По данни на Националното управление за океански и атмосферни изследвания, тези вълни също са последица от повишената активност на Ел Ниньо.

Бурните вълни са нанесли поражения на сушата. В северната част на острова е отцепен 19-километров участък от крайбрежието; на това място около 9 метра от плажната ивица и една от изградените в близост до брега къщи са били отнесени от стихията. Но дори и това не спира любителите на силни усещания. По данни на Huffington Post, спасителите се е налагало многократно да вадят от бурните океански води нарушители на забраната за къпане.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...