18 февруари 2016 г.

В края на миналата година в зоопарка на Сан Диего се раждат шест малки гепарда. Днес малчуганите са вече на три месеца, а видеото, показващо ежедневните им боричкания и игри, се превръща в хит в YouTube.

Зоопаркът на Сан Диего е един от най-големите. На територия от 40 хектара, в условия максимално близки до естествената им среда на обитание, живеят над 3700 екземпляра от 650 вида и подвида животни. Зоопаркът е известен с активната си обучаваща програма и реализира много проекти по опазване на редки животински видове.

През ноември 8-годишната самка гепард, наричана Едисън, ражда едновременно шест котета. Специалистите от зоопарка подчертават, че това надвишава средния брой – макар и рядко се случва в едно котило да има шест гепардчета, но обикновено се раждат по 3-4. При предишната си бременност Едисън ражда 4 мъника, а новото попълнение е приятна изненада за всички.

В началото на XX век на планетата са живеели около 100 000 гепарда, но към настоящия момент популацията им е намаляла до около 10 000 екземпляра. Първата година от живота си новите мъници от зоопарка в Сан Диего ще прекарат в компанията на майка си. След това някои ще бъдат изпратени в природни резервати, за да допринесат за увеличаване на световната популация от гепарди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...