19 февруари 2016 г.

Най-големият вулкан на Земята (и втори по големина в Слънчевата система) се намира под вода. Площта на масива Таму, който се намира на 1600 километра на изток от Япония в Тихия океан, е 260 000 км2. Това е повече от два пъти по-голяма площ от територията на България и дори по-голяма от територията на Великобритания. Височината на вулкана е 4,5 километра, като в същото време върхът на вулкана се намира на дълбочина 2 километра под морското равнище.
Вулканът се е появил преди около 145 милиона години и е израснал за относително кратко време (няколко милиона години от гледна точка на геологията са доста кратък период). Много скоро активността му намаляла и повече не е изригвал.
Международен екип от учени е завършил подробното му 3D-картографиране и предстои специалистите да разберат какъв е механизмът му на формиране.


Най-големият действащ вулкан на сушата е Мауна Лоа. Намира се на Хаваите. Площта му е 5 300 км2. Върхът му се издига на височина от 4,2 км над морското равнище, но основата му се намира на океанското дъно и така цялата му височина надхвърля 9 километра. А за най-малък от активните вулкани се смята филипинският Таал, който е висок само 311 метра.


В Слънчевата система без конкуренция е вулканът Олимп на Марс. Общата му площ надвищава 300 000 км2, диаметърът му е 624 км, а от основата до върха му височината е цели 25 километра. По обем марсианският Олимп е около 100 пъти по-голям от земния му “колега” – вулканът Мауна Лоа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...