19 февруари 2016 г.

Запазило се почти цяло колело от бронзовата епоха, открито в останките на “Британския Помпей”, е най-древното, откривано на територията на Великобритания. Артфеактът на 3000 години е поредната впечатляваща находка от древното наколно селище, намиращо се край днешната Must Farm в Кеймбриджшър.

Археолозите описват находката като “безпрецедентна”. Прекрасно се е запазило не само колелото, но и дървената му главина. Дървеното колело е датирано между 1100 и 800 г. пр.н.е.
Открито е близо до най-голямата от кръглите къщи, на които археолозите се натъкнаха преди месеци.

Находката показва, че живеещите в блатистите райони жители на древното селище са имали достатъчно развитии транспортни връзки “със сушата отатък реката”, разказва пред ВВС Дейвид Гибсън, ръководител на екипа от археолози от Кеймбридж, извършващи разкопките.

Разкопките се финансират от Historic England, съвместно със собственика на земята Forterra. Тяхното описание на откритото колело е “безпрецедентно и по размери, и по степента на съхраненост”. “Това забележително, но много чупливо дървено колело е най-древният образец, откриван някога в Британия”, казва Дънкан Уилсън. “Колелото разширява разбиранията ни за живота на хората по тези места през късната бронзова епоха и степента на развитие на технологиите им преди 3000 години”.

Мястото на находката край Must Farm, близо до кариерата Whittlesey в Кеймбриджшър, вече беше определено от археолозите като “уникално”. За специалистите това е истинска съкровищница от артефакти. Разкопките му започнаха по-рано през годината, когато археолозите се натъкнаха случайно на селище от кръгли къщи, датирани от периода 1000-800 г. пр.н.е.
Дървените части на древните домове са се запазили, защото са останали заровени в крайбрежната кал на някогашната река, насред която са били построени. Пожар е предизвикал срутването им, а след рухването си са останали векове наред заровени в калта.

Каша Гданиец, старши археолог в екипа, подчертава, че уникалните артефакти, които продължават да откриват, “Вдъхновяват и едновременно с това оазадачават” специалистите. “Колелото, което открихме, е ново предизивкателство към разбиранията ни за късната бронзова епоха. Освен с технологичните си постижения, древните ни изненадват и със степента на развитие на транспорта си”. През лятото на 2011 година, на същата река са открити останките на осем речни лодки.

Близо до колелото са открити останки от скелет, за който се предполага, че е на кон. Ако това бъде потвърдено, може да се окаже, че колелото е било от теглена от кон  каруца, но все още е твърде рано да се правят категорични заключения.

И все пак, археолозите допускат малка грешка. Колелото от Must Farm е най-добре запазеното, но то не е най-старото, откривано в района.

При предишни разкопки край Flag Fen близо до Питърбъро, са намерени фрагменти от по-малко по размери колело. Датирането показва, че е от около 1300 г. пр.н.е. Предполага се, че е било от каруца, която е можела да превозва двама души.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...