2 февруари 2022 г.

Един от най-красивите градове на Южна Америка – столицата на Аржентина – Буенос Айрес, е основаван на два пъти. На 2 февруари 1536 година в устието на река Парана, която при вливането си в океана образува залива Ла Плата, врязал се на 150 километра навътре в континента от атлантическото крайбрежие, испанските конкистадори, водени от Педро де Мендоса основават поселение, което по-късно ще се превърне в съвременния Буенос Айрес.

Крепостта, която европейските “търсачи” на злато, слава и бързо забогатяване построяват, наричат с дългото Суидад де нуестра сеньора Санта Мария дел Буен Айре. Буквално това име се превежда като „Град на Дева Мария Света Богородица на попътния вятър“ или по-кратко “Град на попътния вятър”. Легендата разказва, че слизайки на брега сред няколко месеца плаване, един от матросите, гален от лекия ветрец възкликва “Колко е прекрасен въздуха на тази земя!”. “Буено айре” – прекрасен, хубав въздух, а от там – името на града.

През 1541 година под натиска на индианските племена, испанците са принудени да напуснат крепостта и да я изгорят. Кървавите сблъсъци с индианците кечуа и гуарани, агресивно настроени спрямо преселниците от Стария свят, както и трудностите със снабдяването с храна и оръжия, карат оцелелите колонисти да търсят спасение в основания няколко години по-рано Асунсион (днешната столица на Парагвай, намираща се приблизително на 1000 километра нагоре по течението на река Парана).




Второто основаване на Буенос Айрес от Хуан де Гарай
През 1580 година испанците разгромяват индианските племена. Губернаторът на територията Ла Плата Хуан де Гарай за втори път основава град на същото място, като го нарича Виля Санта Мария де лос Буенос Айрес – “Град на благосклонната Света Мария”. 

Днес от дългите имена е останало само Буенос Айрес. На мястото, където е издигната първата крепост се намира в чертите на квартал Сан Телмо на Буенос Айрес, на юг от центъра на града. След второто основаване и до наши дни, градът постоянно се разраства. Богатството му за дълъг период от време се дължи най-вече на незаконни или полулегални търговски машинации между Новия и Стария свят. Постепенно градът придобива славата на “Париж” на Южна Америка.

Днес, 486 години след основаването си, столицата на Аржентина е мегаполис, в който живеят около 3 милиона души.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...