18 януари 2022 г.


Алоха! Кой не си е мечтал, да отиде на почивка на Хаваите? Където по цял ден да се излежава на слънчевите плажове и да бъде посрещан навсякъде с Алоха!

За Хаваите днес се знае, че са населени от преселници от Маркизките острови вероятно около 300 г. пр.н.е. Поне така е прието от науката. За европейската цивилизация обаче, съществуването им става известно на 18 януари 1778 година. Тогава именно великият пътешественик Джеймс Кук се натъква на два от общо 24-те острова в архипелага.

Кук е изпратен на трето околосветско пътуване със задача да намери пряк път от Европа за Азия. През декември 1777 година корабите, участващи в експедицията - “Резолюшън” и “Дискавъри”, тръгват от Бора Бора на североизток, за да търсят път през тихия океан покрай Северна Америка към Европа. На 18 януари експедицията се натъква на островите Оаху и Кауаи. Кук кръщава новото си откритие Сандвичеви острови (това име обаче се ползва съвсем за кратко и отпада още в началото на XIX век), в чест на своя приятел и патрон - Първият лорд на Адмиралтейството Джон Монтегю, IV граф Сандвич (това е същият човек, заради когото намазаните с масло малки хапки хляб, гарнирани с месо или нещо вкусно, стават популярни като сандвичи). Предишните мореплаватели не се натъкнали на тях поради географското им положение. Повечето експедиции минавали или далеч на юг, или пък много на север от мястото, където са Хаваите.

По нареждане на Кук експедицията остава на островите до 2 февруари, през което време попълват запасите си от храна, прясна вода и сол. На няколко пъти местните жители “гостуват” на европейците, макар категорично да отказват да се качат на борда на корабите. Кук е посрещнат буквално като бог. Сред записките му може да се намери и такава, в която описва колко е учуден от факта, че успял за един обикновен железен да осигури на екипажа свинско, таро и пресни плодове.



Експедицията поема на път. След като не успява да намери търсеният пряк път, Кук решава да се върне и да презимува на новооткритите Сандвичеви острови.
В началото всичко върви добре. На 26 ноември 1778 година той стига до северния остров Мауи, а на следващия ден на посещение на борда на “Резолюшън” идва самият крал на острова – Кахекили. Три дни по-късно на кораба пристига и кралят на остров Хаваи Каланиопуу със свитата си. Двете кралски особи воюват помежду си.

Точно една година след като за пръв път се натъкват на островите, на 17 януари 1779 г. корабите на Кук хвърлят котва в залива Кеалакекуа на остров Хаваи. Екипажът е приветстван от над 10 000 туземци. И така, за да се стигне до фаталният 14 февруари, европейците се разбирали нормално с местното население.

Джеймс Кук загива на 14 февруари 1779 г. на брега на остров Хаваи. Заедно с 10 въоръжени мъже капитанът се отправя да преговаря с краля на острова, с настояване да му бъде върната открадната предната нощ от местните спасителна лодка от “Резолюшън”. Стига се до спречкване, на брега се събира хилядно множество, което изтласква англичаните към водата, които се поддават на паниката и в суматохата при отстъплението Джеймс Кук пада пронизан с копие във врата.



През 1959 година Хаваите стават петдесетия щат на САЩ. Не забравяйте, че първият цветнокож президент на САЩ – Барак Обама, е роден в Хонолулу – столицата на щата.

Ако вече стягате багажа си за Хаваите, да си направите сандвичи, а като стигнете там, непременно кажете и едно Алоха на Обама.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...