16 януари 2016 г.

Нивото на сексуална удовлетвореност в двойките може да намалее още след първата година съвместен живот, твърдят учени от Мюнхенския университет Лудвиг Максимилиан (Германия).

Социолозите са използвали данни, получени от изследване за развитието на партньорските и семейни отношения в Германия (German Family Panel). Допълнително учените са помолили доброволци да попълнят тестове, с които да се направи оценка на степента им на удовлетвореност от сексуалния си живот в различни периоди на връзката им. Общо са анализирани и съпоставени данните от анкетите на 3000 души на възраст между 25 и 41 години, които са в брачна или интимна хетеросексуална връзка.

Резултатите сочат, че удовлетвореността от сексуалните преживявания нараства през първата година от началото на връзката, а след това рязко настъпва понижаване. Учените обясняват това с факта, че през този период по принцип се наблюдава спад в стремежа на партньорите да опознават взаимно потребностите си. Освен това се появяват и повече противоречия в двойката, най-вече от битов характер.

Интересното е, че формата на отношенията – официален брак или съвместно съжителство – малко влияе върху тенденцията на влошаване на качеството на сексуалния живот. Също така не ѝ оказва въздействие и раждането на дете. Едновременно с това, учените подчертават, че други изследвания са показали, че нивото на сексуална удовлетвореност съществено зависи от броя и възрастта на децата им.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...