16 януари 2016 г.

Огромни фигури от заплетени снежни дантели се появяват всяка зима по склоновете на планинските ски курорти в Лез Арк (Франция). Те са дело на човешка ръка, или по-точно – на краката – на английския художник Саймън Бек. Първо той рисува геометричните композиции на хартия, пренася ги на топографска карта и след това слага снегоходките и се отправя към планината.

Размерът на платната му варира между 3500 и 55 000 квадратни метра. Чертежите от хартията Саймън пренася без да използва никаква техника. Единственият му инструмент е компас. С негова помощ художникът определя посоката и дължината на линията, която трябва да утъпче с крака. За да се справи с тази не толкова лесна задача Саймън Бек разчита на опита си, който е натрупал докато се е занимавал професионално със спортно ориентиране.

За създаването на една снежна картина са му нужни между 3 и 9 часа. Работите му не са дълготрайни – времето в планините е непостоянно и всеки нов снеговалеж може да заличи картините му за броени минути. При благоприятни метеорологични условия обаче, платната му радват зрителите около седмица – постепенно ветровете заличават снежните плетеници.

През есента на 2014 година Саймън Бек публикува фотоалбум със снимки на снежните си картини. Но това не е единственото хоби на Саймън. От няколко години през лятото художникът утъпква подобни геометрични шедьоври по пясъчните плажове в Нова Зеландия или на брега на графство Съмърсет в Англия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...