16 януари 2016 г.

Останките на мамута, наречен Женя, дават на палеонтолозите данни, според които хората са проникнали в Арктика преди 45 хиляди години – с 10 хиляди години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Извличането на останките на Женя
Останките на мамута Женя са открити през 2012 година в района на нос Сопочная Карга (Таймир). Десетгодишен син на местен еленовъд попада на тях, докато е на лов. Женя е наречен така в чест на детето, което го открива. Палеонтолозите, пристигнали на мястото, правят предварителна оценка на възрастта на находката. Според първите им данни, мамутът е живял преди около 38 хиляди години.

Специалистите попадат на добре запазилите се останки на мамута. Успяват да извлекат основната част от мумията му, в това число краката, черепа, долната челюст, дясното ухо и око, дори пениса му. Женя е с дължина 2,9 метра и височина 1,2 метра. Предварителните заключения  за времето, по което е живял, направени на място, сочат, че това се е случило преди около 38 000 години. Когато е умрял, мамутът е бил на възраст между 13 и 16 години.

Проведените в последствие анализи с радиоактивния изотоп въглерод-14 в тъканите на животното показват, че е живял преди около 45 000 години. Освен това учените са установили, че мамутът е загинал от рани, нанесени му от човешки оръжия – по тялото му са открити местата, където е ранен, а по костите – следи от остриетата на човешки оръжия.

Новата информация, получена по време на детайлните изследвания, дава на учените правото да твърдят, че преди около 45 000 години в тундрата зад полярния кръг вече са живеели хора. По-рано се предполагаше, че проникването на човек в тези територии е станало значително по-късно – преди около 35−30 хиляди години. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Science.

Най-добре запазилата се мумия на малък мамут, откривана досега, е на “Люба”, която беше открита през 2007 година на полуостров Ямал.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...