5 януари 2016 г.

снимки: The People's Daily
Почти 40 години след смъртта на китайския вожд Мао Дзъдун беше издигната негова гигантска статуя от злато по инициатива на бизнесмени и местни жители, които искат да изразят възхищението си от него. 37-метровата статуя на Мао струва около 3 млн. юана (малко повече от 450 хиляди щатски долара), е  близо до град Кайфенг в провинция Хънан, съобщава  The People's Daily.

Според китайските медии, статуята е направена от бетон и стомана и е оцветена със златна боя.

Мао Дзъдун умира на 9 септември 1976 година. Сочен е за виновник за смъртта на 40 до 70 млн. души по време на политическите му кампании, известни като Големия скок напред и Културната революция.
Провинция Хънан, която все още е една от най-бедните в Китай, е сред районите, най-тежко поразени от глада и бедствията при управлението на Мао.

Въпреки това местни предприемачи и обикновени хора започнали изграждането на статуята през март 2015. Тя е довършена в средата на декември, но едва сега китайски медии публикуват нейни снимки.

По думите на декана на изследователския център „Мао Дзъдун” Лиу Дзянву, статуята се издига, „за да бъде почетен един водач. В съвременен Китай Мао Дзедун представлява въплъщение на честност и справедливост. В сърцата на обикновените хора Мао представлява честност и справедливост. Така че хората изразяват тези свои емоции към него”, казва Лиу.

Издигането на монумента, обаче, предизвика и много критики. „Защо тези пари първо не се използват за намаляване на глада”, питат потребители в китайската социална мрежа Weibo.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...