4 януари 2016 г.

Периодичната система на Менделеев се сдоби с ново попълнение. Четири нови тежки химически елемента бяха официално признати и вписани на точните си места в таблицата. Преди това за последно беше добавен елемент през 2011 година.

Новите елементи все още са с временни наименования. Четирите нови елемента са с поредни номера 113, 115, 117 и 118. Наименованията им - съответно са: унунтрий (Uut), унунпентий (Uup), унунсептий (Uus) и унуноктий (Uuo) /латинските бройни за поредния номер на елементите/. С добавянето им на практика седмият ред от таблицата на Периодичната система на Менделеев е изцяло попълнен.

Откриването на свръхтежките елементи е дело на учени от три държави - Русия, САЩ и Япония. Японски учени са откривателите на 113-тия елемент. 118-тият е синтезиран от съвместен руско-американски екип от центровете по ядрена физика в Дубна (Русия) и Националната лаборатория Лоурънс-Ливърмор в Калифорния. Другите два елемента са открити от същия международен екип, но с участието и на учени от Националната лаборатория в Оак Ридж, Тенеси. Японците вече са заявили, че в скоро време ще представят и откритият 119-ти химически елемент.

Научното общество очаква официалното наименование на новите елементи. Според The Guardian, могат да бъдат наречени в чест на откривателите си или на страната, откъдето са те, като името им може да е свързано и с митологични герои.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...