7 януари 2016 г.

В китайския град Харбин от средата на ХХ век всяка година се провежда Международен фестивал на леда и снега. Заедно с японският снежен фестивал в Сапоро, канадският зимен карнавал в Квебек и норвежкият фестивал на ските, той е най-голямото тематично събитие в света.

Харбин е столица на провинция Хъйлундзян. Намира се в североизточната част на Китай. Средната температура през зимните месеци е −16,8 °C, а през нощта понякога термометрите показват и до −38,1 °C. Първият Международен фестивал на леда и снега се провежда през 1963 година, но няколко пъти традицията е нарушавана (например, по време на Културната революция в Китай). От 1985 година събитието се провежда всяка година.

Ледът се добива от река Сунгари, а за изработването на скулптурите от него се използват всякакъв вид инструменти – от традиционни сечива и методи за обработка на леда, до съвременни прецизни лазерни установки. Официално фестивалът започва на 5 януари и продължава един месец, макар че част от експонатите се появяват няколко дни по-рано и ако времето се задържи хладно, могат да просъществуват чак до началото на март.

През тази година в рамките на фестивала са планирани повече от сто мероприятия в сферите на туризма, културата, модата, търговията, икономиката и спорта. Посетителите на ледения град може да се пробват със зимен риболов, къпане в ледените води на реката, каране на кънки, сватбени церемонии и модни ревюта в ледена обстановка и още много други.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...