27 януари 2022 г.


Изсечена от мрамор, гравирана със спирален фриз, представящ походите на императора, колоната на Траян се извисява над Рим със своите 38 метра височина. Каменният дневник на бойните действия разказва в 155 сцени за победите на Траян над коварния, но доблестен враг – даките.

Между 101 и 106 година император Траян води бойните действия на десетки хиляди римски воини в дивата и сложна за водене на битки Дакия. По време на походите легионите на няколко пъти пресичат Дунав, като им се налага да построят най-дългия мост, който тогавашните технологии позволяват да се построи. Печели две разгромни победи над мощен противник, на неговата гориста и планинска територия – място, напълно неподходящо за римския начин на водене на битки. И накрая без никаква снизходителност изтрива варварската империя от картата на Европа. Унищожението е безмилостно, като историците твърдят, че от многобройния народ, населявал Дакия, оцеляват по-малко от 10 хиляди души.

Походът на Траян в Дакия, намирала се на територията на съвременна Румъния, става основното събитие в 19-годишното управление на първия от “петимата добри императори” на Рим. Летописците хвалят завоеванията, като изброяват трофеите от военната кампания: 165 хиляди килограма злато и 331 хиляди килограма сребро, и естествено, присъединяването на обширната плодородна земя на новата римска провинция Дакия.


В чест на тези победи и с пълната хазна, императорът нарежда да се построи нов форум – просторен площад, обграден с пищни колонади, две библиотеки и базилика, известна като Улпия. В небето над форума се извисява 38-метрова колона, която – след смъртта му – е увенчана със статуя на император Траян.



Издигната е през 113 година. По външния и периметър в спираловиден ред са изсечени 155 сцени, които разказват, подобно на съвременен комикс, за походите в Дакия. От марша на легионите, през строежа на укрепени лагери, плаването на кораби и разузнаването, до сраженията с враговете и блестящите победи – това е “каменният дневник” на завоеванията на Траян.

Траяновата колона е един от големите и важни монументи, надживели възхода и падението на Рим. В основата на колоната има врата, която води в зала, където са се намирали златни урни с праха на император Траян и съпругата му Помпея Плотина. През 1588 година статуята на Траян на върха на колоната е заменена по заповед на папа Сикст V със статуя на св. Петър, която и до днес увенчава колоната.

Научните спорове около монумента не стихват. На страниците на National geographic може да се види виртуална възстановка на релефите на колоната, както и любопитен анимационен филм, чрез който авторите се опитват да възстановят начина, по който е издигнат монумента.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...