29 януари 2022 г.

В сборника с приказки на Шарл Перо от 1697 година е включена и една от най-обичаните –историята за “Красавицата от спящата гора”. Ние я познаваме като приказката за „Спящата красавица“. Тя се чете с интерес и вихри детската фантазия векове наред, но едва на 29 януари 1959 година за първи път се появява на екрана, представена като анимационен филм.

Идеята да се създаде анимационна творба по известната на всички приказка, принадлежи на американският филмов продуцент и режисьор Уолтър Елиас Дисни, познат като Уолт Дисни. Интересен е фактът, че „Спящата красавица“ е в разработка почти десетилетие. Работата над нея започва през 1951г. Гласовете на героите са записани през 1952 г., а анимацията се създава между 1953-58 година. Музиката е добавена през 1957г.

Крайният резултат е добре познат на всички - красиви илюстрации, прекрасен музикален фон, в който са включени части от музиката на Чайковски към едноименния балет, и разбира се, вълнуващо предадена история, която завладява зрители от всички възрастови групи.

Родената под перото на френския писател красавица, която е прокълната да спи едно столетие, остава безименна. Името Аврора й дава именно Уолт Дисни. А принцът е наречен Филип, на името на херцога на Единбург.

Знае се, че в оригиналната приказка, краят не е точно такъв, какъвто го разказваме на децата си. Щастливият край е хрумване на братя Грим. В студиото на Дисни се придържат именно към варианта на братя Грим, което пък дава на анимацията цялостен завършек на прекрасната история.Анимационната екранизация на “Спящата красавица” е забележителна по няколко причини. За пръв път рисуван филм се снима за модерната по онова време широкоформатна кино версия. След “Спящата красавица” ще минат десетилетия, преди отново пълнометражните анимации да се завърнат на голям екран – просто изискват много време, огромни екипи от аниматори и най-вече – добра история за пресъздаване.

A замъкът, нарисуван за филма, се превръща в познатата днес на всички емблема на анимационното студио Дисни.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...