23 януари 2022 г.

В Китай всичко е голямо. Дори и земетресенията

В ранното утро на 23 януари 1556 година в Китай се случва най-разрушителното земетресение, документирано до днес в историята.

Земетресението днешните учени изчисляват като магнитуд от 8.0 степен по скалата на Рихтер. По скалата на Меркалий, оценяваща разрушителната мощност, трусът е от предпоследната XI степен (XII степен е абсолютно пълно разрушение).

Великото китайско земетресение, както започват да го наричат по-късно в хрониките, взема между 820 и 830 000 жертви. Епицентърът на труса е в долината на река Вей, протичаща през централната провинция Шънси. Големият брой на жертвите се дължи на няколко фактора. Много от хората в провинцията по онова време живеят в естествени пещери, или пък в т.нар. яодонг (жилища в скалите) на Льосовото плато, покриващо над 640 000 кв. км. площ в средната част на течението на Жълтата река (Хуанхъ). Според някои оценки 60% от жителите на този регион загиват. Освен това се задействат и огромни свлачищни процеси, допълнително повишили броят на жертвите.


Земетресението става по време на управлението на 11 император от династията Мин. Запазени са хроники, които описват какво се е случило.
През зимата на 1556 година се случи катастрофално земетресение в Шънси и провинциите около нея. Нашият град Хуа беше застигнат от много беди и нещастия. Планини и реки промениха местата си, пътищата бяха разрушени. На някои места неочаквано се надигна земята и се появиха хълмове, а другаде – части от бивши хълмове потънаха под земята. Частни къщи, обществени здания, храмове и градски стени се разрушиха мълниеносно.
От описанията от онова време става ясно още, че са засегнати територии в диаметър от над 800 километра от епицентъра.Само месец по-късно в нощното небе се появява кометата, станала известна като Великата комета от 1556 или кометата на Карл V. Малко след земетресението в Китай се озовава Гаспар да Круз – португалски монах, един от първите, детайлно описващ за Европейците нравите и порядките в Китай. Да Круз прави връзка между разрушителното земетресение в Китай и появата на кометата малко по-късно, и се пита, дали това не са знаци, че на света се е родил Антихриста.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...