23 януари 2022 г.

Тайдзун е най-великият от владетелите на китайската императорска династия Тан. Основната му заслуга е, че по време на неговото управление се формира централната власт на феодалната държава в Китай и след успешните му завоевателни походи империята достига до най-големите си териториални граници, надминавайки предишният славен период на династията Хан.

Ли Шъмин, както е рожденото име на бъдещият император Тайдзун, се ражда на 23 януари 599 година. Син е на военачалника Ли Юан, предвождащ войските на император Ян-ди от династията Суй. Ли Шъмин е много добре образован човек, който от младежките си години проявява качествата на блестящ политик. Затова отрано схваща, че политиката на император Ян-ди е чудовищно неграмотна и нанася на държавата големи вреди. Младежът успява да уговори баща си да влезе в съюз с източните тюркути и да свалят императора.

Сключват съюз с предводителя на племената, живеещи в степите, Шибир хан и с общи сили извършват държавен преврат. Император става Ли Юан, приемайки името Гаодзу. Но тъй като политически е абсолютно невеж, на практика държавата се управлява от сина му. На 4 септември 626 година Ли Шъмин отстранява от престола баща си и става император, приемайки храмовото име Тайдзун.

Годините на управлението му са оценявани като златен век в китайската история. Заповедите и законите, които издава, са в подкрепа на селското население и занаятчиите. Започва и мащабна реорганизация на държавния апарат, като въвежда задължителните изпити, чрез които се набират държавните чиновници. Армията е реорганизирана. Систематизира и издава напълно нов кодекс със закони.

Моделът, наложен от Тайдзун, често е сравняван с конфуцианския идеал и по-късните китайски историци го наричат Реалното видение - признание за постиженията на Тайдзун като държавник. Императорът подобрява ефективността на държавническия апарат, като намалява броя на чиновниците. Всички служителите в провинцията са поставени под надзора на инспектори — по един за всяка от 10-те тогавашни административни области на империята. С възстановяването на старата изпитна система от времето на Хан за подбор на служители, всяка година държавният апарат може да се сдобива с най-добрите чиновници, преминали изпита и одобрението на Съвета на висшите държавни служители в Чанан. На изпитите се допускат всички кандидати, а въпросите са от областите история, конфуцианска класика, администрация, управление и поезия.



Степните племена, помогнали по-рано в завземането на властта, признават Тайдзун за свой император, а това му позволява да създаде за пръв път синтетична култура, обединяваща китайци и степните чергарски племена. След като укрепва властта си вътре в страната, Тайдзун започва завоевателни походи, чрез които разширява границите ѝ. Успява да превземе земите до Каспийско море и да подчини Тибет, който признава върховенството на Китай.

Гробницата-мавзолей на император Тайдзун
Ли Шъмин почива на 10 юли 649 година. Гробницата на императора в столицата на царството му Чанан, е с прекрасни украшения и релефи и е смятана за един от най-добрите архитектурни образци от епохата на династията Тан.



Синът на Ли Шъмин успява за известно време да продължи успешната политика на баща си, въпреки че не притежава неговия политически талант. Слабостите му позволяват властта да премине в ръцете на бившата наложница на император Тайдзун – У Дзетян, която се превръща в единствената жена, управлявала Китай с пълната власт и правомощия на император.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...