29 декември 2018 г.


На 29 декември 1170 г. е убит архиепископът на Кентърбъри Томас Бекет. До покушението се стига, защото Бекет остро се противопоставя на крал Хенри II по въпросите за правата на църквата в Англия.

Архиепископът е посечен от четирима рицари, привърженици на краля, които го убиват на стълбите на катедралата в Кентърбъри. 

Томас Бекет е роден през 1118 г. в Лондон. Учи в родината си, а после в Париж, Болоня и Оксер. След като се завръща на Острова става архидякон в Кентърбъри. Като такъв служи на крал Хенри, който желае да наложи абсолютната си власт в държавата, в това число и върху църковните дела.

Бекет работи за налагането на правото на короната да получава данъци от всички свои поданици, включително и духовниците, което пък му печели врагове в средите най-вече на средно заможните поданици на короната и разбира се, сред средите на духовенството.


Бекет е предан на краля по отношение на външната политика и изпълнява няколко важни мисии в чужбина. Дипломатическите му победи му печелят добри позиции в двора на Хенри II. След смъртта на архиепископ Теобалд през април 1161 г. Томас Бекет е обявен за архиепископ на Кентърбъри.
Официалното му ръкополагане става факт през юни 1162 г. Неочаквано за всички тогава настъпва обрат и Бекет бързо се променя от духовник, угаждащ на короната, в аскет, защитаващ до фанатична крайност интересите на църквата.Съществуват сведения, според които Томас Бекет увещава краля да не му поверява архиепископската длъжност, защото “не би могъл да служи вярна на двама господари – кралят и Бог, и ще се наложи да предаде едного”. Хенри II обаче не приема, че един от най-близките му приятели ще се обърне срещу него.
Бекет избира да служи вярно на Бог и застава на страната на Църквата и папата в споровете с английската корона, а това води до конфликт с краля.

Конфликтът се задълбочава и през 1164 г. Бекет трябва да напусне Англия, а крал Хенри издава няколко едикта, в които яростно го осъжда и напада. През 1170 г. папата остро се изказва по отношение на английския крал и заплашва Хенри II с отлъчване от църквата. В опит да предотврати подобна крайна мярка английският монарх позволява на Бекет да се завърне в Англия.

Позициите на двамата обаче остават непроменени и конфликтът между тях в никакъв случай не е смекчен. Кралят бурно изразява недоволството си от Бекет. Това от своя страна води до организиране на заговор за убийството на архиепископа на Кентърбъри, в който водеща роля имат четирима рицари, предани на краля.

Бекет е убит в катедралата на Кентърбъри, а само две години по-късно е канонизиран.

По време на английската Реформация през 1538 година, по заповед на Хенри VIII, гробът на Томас Бекет е отворен. Ценностите, принесени в дар на светеца са конфискувани, а един от диамантите, с които е погребан, е инкрустиран в кралския скиптър. В заповедта на Хенри VIII се забранява Бекет да бъде наричан светец и от всички църкви да бъдат иззети изображенията му, а в църковните книги да бъде заличено името му. Твърди се още, че светецът посмъртно е обвинен и съден за държавна измяна.Въпреки това, почитането на св. Томас Бекет сред народните маси се запазва. Много изображения и ръкописи са укрити от миряни. Според някои източници, останките на Бекет са изгорени, а прахът му е разпилян, но официално потвърждение за това липсва. През 1888 година в криптата на катедралата в Кентърбъри, недалеч от мястото, на което първоначално се е намирал гробът му, са открити останки, за които има вероятност да се окажат мощите на св. Томас Бекет. 

Образът на светеца вдъхновява множество автори, които описват в творбите си конфликтът между Хенри II и Томас Бекет. През 1964 година по творбата на Жан Ануи е заснет филмът “Бекет” с Ричърд Бъртън, Питър О`Тул и сър Джон Гилгуд в главните роли. Филмът има 12 номинации за наградата “Оскар” и печели в категорията за най-добра адаптация. За ролята си на крал Хенри II Питър О’Тул печели награда Златен глобус.

Убийството на Томас Бекет участва във фабулата и на друго известно произведение – “Устоите на земята”. И в тази творба епископът на Кингсбридж е посечен от верни на краля рицари, което е пряк преразказ на случилото се на 29 декември 1170 година пред стълбите към олтара в катедралата в Кентърбъри.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...