23 декември 2015 г.

По данни на  NASA, в обозримото бъдеще Земята не е заплашена от сблъсък с астероид или комета. Обаче, става ясно още, че никой не следи за поведението на астероидите-кентаври. Точно те имат потенциала да нанесат на планетата ни катастрофални поражения.

Специалисти от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA) водят постоянно наблюдение само за обикновените астероиди. По техни данни, в обозримото бъдеще никой от тези обекти не представлява пряка опасност за Земята. Но британски учени в доклад, публикуван в списание Royal Astronomical Society‎, напомнят за други обекти, които са отдавна известни, но са недооценени – астероидите-кентаври.
Астероидите-кентаври (в оранжево) се намират вътре в пояса на Кайпер (в зелено)
Така се нарича група от сферични астероиди, движещи се по орбити между Юпитер и Нептун. Тези небесни тела получават имена от античната гръцка митология. Астероидите-кентаври са от лед и прах, по характеристики приличат както на кометите, така и на астероиди. Заради двойнствената им природа е и аналогията с митичните кентаври - получовеци, полуконе. Според учените броят им надвишава 44 000 и всеки е с диаметър над 1 км. Голяма част от тях обаче са с диаметър около 50−100 километра. Всеки от последните е по-тежък от всички астероиди, сблъскали се някога със Земята, взети заедно.

Гигантските небесни тела се движат по неустойчиви елиптични орбити, започващи далеч зад орбитата на най-далечната от планетите в Слънчевата система – Нептун. Траекторията им пресича орбитите на Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Гравитационните сили на тези планети често водят до разпада на астероидите-кентаври на части и образуването на по-малки кометоподобни тела.
Орбитите на 22 от астероидите-кентаври са в червен цвят
В случай на сблъсък на Земята дори само с едно парче от някое 100-километрово небесно тяло, катастрофата ще е с необратими ефекти. Астрофизиците са пресметнали, че Земята е подложена на интензивни “бомбардировки” от осколки на астероидите-кентаври веднъж на 40 000 — 100 000 години. Продължителността на такава “атака” може да се проточи на 100 000 години. В заключенията си специалистите препоръчват астероидите-кентаври да бъдат включени в списъка с потенциално опасните за Земята обекти и да се отдели по-специално внимание на изучаването им.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...