18 декември 2021 г.


20 от филмите му са донесли приходи общо от 8,4 милиарда долара. Това е рекордно постижение.

Той се казва Стивън Алън Спилбърг и днес навършва 75 години. Роден е на 18 декември 1946 година в Синсинати, Охайо. Майка му, Леа Адлър е собственик на ресторант и свири на пиано. Баща му Арнолд Спилбърг е електро-инженер и през част от кариерата си участва в разработката на някои от първите големи изчислителни машини.

Не е ясно какво щеше да се случи с живота на Стивън Спилбърг, ако баща му не му подарява 8-милимитрова кинокамера. От този момент насетне младежът рядко се разделя с камерата и дори започват да го наричат “cameraman” (човекът-камера). На 12-годишна възраст участва в първия конкурс за любителски филми и грабва първата награда с 40-минутния си филм за войната “Бягство към Никъде” (1960 г.), в който се снимат родителите му и сестрите му.

Първият му филм, в който се разказва за хора, похитени от извънземни, е финансиран от родителите му с 600 долара. И отново семейството участва в главните роли в тази любителска творба. Филмът не се отличава с блестящ сюжет, но въпреки това става хит при прожекцията му в местните кина.





Спилбърг опитва на два пъти да постъпи в училището за кино към Университета в Южна Каролина. Не го приемат – “твърде бездарен” е оценката на журито. Започва да учи в технически колеж, а през ваканцията снима 20-минутния филм “Амблин”. Заглавието на този филм по-късно става и име на фирмата “Амблин Ентъртаймънт”. През 1969 година, когато гледа това произведение, Сидни Шайнбърг, вице-президент на Universal Pictures, вижда потенциала в Спилбърг. Така Стивън сключва първият си дългосрочен договор с голяма компания и става най-младият режисьор, работещ за голямо Холивудско студио.

Първата му работа по правилата на новия договор е епизод от поредицата “Нощна галерия”. Две години по-късно снима първия си пълнометражен филм “Дуел”, с който печели Гранпри на фестивала за фантастични филми.

И после…
Челюсти” – филмът става трети в класациите по брой гледания за 1970 година и носи приходи от 260 милиона долара.
Близки срещи от третия вид” – никой не очаква, че една от най-интелигентните и изпълнена с философски послания творба ще донесе и огромни приходи през годината.
Хиляда деветстотин четиридесет и първа” – пълен провал. Големият фал на Спилбърг. И въпреки това, печели три номинации за Оскар.
Индиана Джоунс” – филмите от поредицата за археологът-авантюрист са сравними по популярност единствено с тези за Джеймс Бонд.
Извънземното” – един от най-големите филми в историята на киното, в жанра на научната фантастика.




Хук” – филм – класика.
Джурасик парк” – приходите от продажба на билети за прожекциите на тази творба носят 1 милиард долара. Продажбата на видеокасети носи още половин милиард.
Списъкът на Шиндлер” – седем награди Оскар. Филмът с най-голям бюджет за ХХ век. Спилбърг се отказва от хонорара си за този шедьовър, защото за него това са “кървави пари”.
Спасяването на редник Райън” – пет награди Оскар. Последният филм в индустрията, монтиран без да се използват компютърни технологии.
A.I. Изкуствен интелект” – когато научава за смъртта на Стенли Кубрик, Стивън Спилбърг зарязва всичко и се заема да довърши филма на уважавания от него режисьор. Отказва се от изгодното предложение да снима сериите от поредицата за “Хари Потър”, за да се отдаде изцяло на “Изкуствен интелект”.
Хвани ме, ако можеш” – слуховете твърдят, че сюжетът за филма му е предложен от Леонардо ди Каприо.
Следват нов епизод от поредицата за Индиана Джоунс – “Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп”, “Война на световете”, “Приключенията на Тинтин: Тайната на еднорога”, “Боен кон” и последният за момента заснет под неговата режисура сериал – “Падащи небеса”.



Очакваме и още нови изненади от гения на Стивън Спилбърг – човекът, почетен член на общността за етично отношение към извънземните.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...