18 декември 2021 г.


През декември 1994 година известният френски спелеолог Жан-Мари Шове и колегите му Елиьот Брюнел и Кристиан Илер са на обход в ждрелото Пон-д’Арк в югоизточния френски департамент Ардеш. На 18 декември изследователите попадат на неизвестна до тогава пещерна галерия. Когато насочват светлините на фенерчетата си към стените на пещерата, спелеолозите остават изненадани – в светлите петна по стената се виждат древни рисунки на мамути.


Тримата започват подробно да разглеждат стените на пещерата и откриват по тях над 300 изображения на животни. Има всичко: лъвове, носорози, коне… Малък праисторически наскален албум.В Южна Франция има доста пещери с подобни скални рисунки. Но нито една от тях не може да се сравнява по мащабите и размерите си с пещерата Шове (наречена е на името на откривателя й). Древните рисунки също са се съхранили в идеално състояние, а и са далеч по-майсторски изпълнени, отколкото в другите пещери в района.
Възрастта на изображенията е определена чрез радиовъглеродно датиране. Оказва се, че те са на 30-33 000 години. Това ги прави много по-стари, отколкото са известните отпреди това находки в пещерата Ласко и Алтамира.


Преди това откритие изследователите се придържат към теорията, че развитието на първобитната живопис трябва да се е случвало на няколко етапа. Уменията да се рисува са трупани с течение на времето и опита. Трябвало е да минат няколко хиляди години, за да се постигне съвършенството, твърди теорията.


Находката на Жан-Мари Шове и колегите му разбива на пух и прах това схващане. Френският археолог Жан Клот провежда детайлни изследвания на рисунките от пещерата Шове. В заключенията си той е категоричен – предците ни са се научили да рисуват много добре, още преди да се преселят в Европа. А тази миграция се е случила преди около 35 000 години.
Достъпът до пещерата Шове е строго ограничен, за да се запазят непокътнати древните рисунки. Геоложки анализ е установил, че още по времето, когато праисторическите художници са изрисували стените й, срутване е затворило входа към нея. Така тя се е запазила непокътната до наши дни. През 2014 година пещерата е вписана в списъка със Световното наследство на ЮНЕСКО. А през април 2015 година беше открит специален комплекс, който е точно копие на обстановката в пещерата Шове. Проектът по пълната реплика на уникалните скални рисунки поглъща 67 милиона евро, но това е най-добрият начин да бъде запазен безценният оригинал непокътнат.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...