11 декември 2015 г.

Докато оре на нивата си край малкото италианско градче Чита дела Пиеве в централната част на страната, провинция Умбрия, италиански фермер се натъква на пропадане в почвата. Повикал археолози, които още с пристигането си разбират, че са попаднали пред непокътната гробница на етруските.

Етруските са един от най-загадъчните народи в европейската култура. Културният им разцвет започва около 900 г. пр.н.е. и продължава почти пет века. Прочути са с изкуството си, били са добри в земеделието, майстори в работата с метали и много добри търговци. Поради това и тяхната култура силно повлиява съседните им народи. Вероятно те пренасят уменията си в производството на вино на териториите на съвременна Франция, а освен това са “научили” и римляните да строят прочутите си пътища.

И пак съседните им народи са станали причината етруските да изчезнат. Нарастващото влияние на Рим съвпада по време с упадъка на загадъчната им култура. Процесът е продължителен и трае докато етруските напълно са “претопени” в новото римски общество. Следите им се губят около III–II век пр.н.е.

Езикът на етруските не е от индоевропейското семейство. Освен това те почти не са оставили писмени свидетелства за бита и културата си. Затова и голяма част от сведенията, с които историята разполага, идват от археологически разкопки. Най-значимите образци от изкуството на етруските са откривани в погребения, затова и новооткритата гробница – при това неограбена – предизвиква голям интерес сред археолозите.

Гробницата в Чита дела Пиеве се намира недалеч от известните вече етруски некрополи. Вероятно отдалечеността й е причина да се запази непокътната. Погребалното съоръжение се състои дромос (коридор) и правоъгълна погребална камера. Входът в камерата е затворен от двукрила каменна врата. Вътре в помещението са открити два саркофага, четири мраморни урни и вещи от погребалния инвентар, характерен за етруските погребения. До момента подробностите около находките са малко.

Известно е, че върху двата саркофага има надписи. В единият от тях археолозите са прочели думата “Ларис”. Това е разпространено сред етруските мъжко име. В саркофага е открит скелет на мъж, така че вероятно това е името на погребания. Надписът е доста дълъг и учените се надяват, че при пълното му разчитане ще научат още за мъжа – например, имената на родителите му, а вероятно и възрастта, на която е починал.

Върху втория саркофаг се е посипала мазилка от тавана на погребалната камера. Надписът по него все още не е разчетен, но предстои да бъде почистен и анализиран.
По материали на Discovery news

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...