9 декември 2021 г.

Преди 53 години, по време на изложба на интерактивни устройства в Калифорния, за пръв път е демонстрирана компютърната мишка. Механичният манипулатор, който трансформира движението на ръката ни в електрически сигнали, с които управляваме компютрите си.
И до днес, след като преминава през няколко стадия на развитие, мишката си остава най-предпочитаният манипулатор, въпреки че вече има и много други начини за предаване на команди към машините.

Първата поява на мишката пред широка публика е на 9 декември 1968 година. Създателят й - Дъглас Енгълбърт, почина през месец юли 2013 година. За своето изобретение той получава официален патент през 1970 година. В основата на мишката на Енгълбърт са две взаимно перпендикулярни колела, които предават данни към компютъра за движението й по осите Х и У. Много бързо след това се появява и решението с топче, което да върти колелата.


В продължение на дълги години именно мишките с покрито с гума метално топче бяха предпочитани за работа. Единственият недостатък на тия манипулатори е, че с течение на времето се натрупват замърсявания, които водят до неправилна работа. И тогава се появяват оптичните мишки.



При тях оптичен сензор заменя топчето, а точността на определяне на преместванията става значително по-висока. С течение на времето и оптичната система се подобрява, като днес почти всички работят с мишки, в които датчикът е изграден от оптична камера и полупроводников лазерен диод.


Почти заедно с оптичните датчици, мишките "губят" твърдата си връзка с компютъра. Безжичните устройства от този тип се свързват посредством инфрачервен порт или Bluetooth.

С развитието на компютърната техника се появиха сензорните дисплеи и тъчпад устройствата. И въпреки това, 51-годишната компютърна мишка, и днес е сред най-удобните за работа устройства.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...