5 ноември 2015 г.

С помощта на данните от няколко телескопа, астрономи от NASA откриха огромен галактически куп, намиращ се на дистанция от 8,5 милиарда светлинни години от Земята. Откритието е неочаквано, тъй като за пръв път учените се натъкват на толкова масивен клъстър, съставен от хиляди галактики, на такова огромно разстояние от нас.

Структурата е най-голямата, откривана толкова далеч от Земята. Някои от галактиките в клъстъра са по-близки и по-стари. Всяка от тях обаче, е свързана гравитационно с галактическия куп и във всяка има милиарди звезди.

Откритието е направено с помощта на инфрачервените телескопи WISE и "Спицър" на НАСА. WISE представя най-големите изображения на Вселената, докато "Спицър" помага на учените да открият местонахождението на най-далечните космически структури. "Комбинирането на събраните от WISE и "Спицър" данни ни даде възможност да открием най-масивния галактичен куп", заяви астрономът Антъни Гонсалес от университета на Флорида.

Галактическият клъстър е с каталожно обозначение MOO J1142+1527. Тъй като неговата светлина пътува толкова дълго, за да стигне до Земята, астрономите имат възможност да се върнат 8,5 милиарда години назад във времето, когато Вселената е била относително млада.

"Въз основа на познанията ни за това как галактични купове са увеличили размерите си от първите етапи от съществуването на Вселената, можем да заключим, че въпросният куп е бил сред 5-те най-масивни по онова време", отбеляза Питър Айзънхард от NASA.

Масата на гигантското струпване от галактики по оценки на астрофизиците се равнява на около 1,1 милиона милиарда (1.1x1015) пъти масата на Слънцето. Изображението е съставено от сбора на данните, заснети в различни диапазони на спектър. В зелено и синьо са данните от инфрачервената и видимата част на спектъра; ултравиолетовият спектър е в червено, а лилавите тонове са данните от излъчванията в радиочестотния диапазон.
Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...