Разнообразието в хранителните продукти има отрицателно въздействие на качеството на хранене и влошава обмена на веществата. Изводът е на епидемиолози и специалисти по храненето от няколко американски университета.
Заключенията си те правят на база изследване, проведено с участието на 6814 души в рамките на мащабно национално проучване. Качеството и разнообразието на хранителните продукти, използвани от участниците в наблюденията, са оценявани по няколко различни критерия. Например, отчетено е количеството продукти, които се включват в менюто за една седмица; количеството калории, които дават различните продукти; наличието в храните на вещества, влияещи пряко на метаболитните процеси (натрий, ненаситени киселини, растителни фибри и т.н.).
Оказва се, че хората, които употребяват по-разнообразни и повече на брой продукти, са по-често с наднормено тегло и по-голяма обиколка на талията, отколкото хората, в чието меню разнообразието е по-умерено. Най-много на здравословното състояние влияе качеството на храните: при хората, които консумират качествени храни, рискът от развитие на диабет от втори тип е с 25% по-нисък, установяват учените.
Освен това се оказва, че хората, които консумират много разнообразни храни, рядко ядат “здравословни” храни като пресни зеленчуци и плодове. Те предпочитат “вредните” продукти от типа на преработени меса, сладкиши и газирани напитки.
Изненадващите заключения идват малко, след като Световната здравна организация призна преработените месни продукти (колбаси, кренвирши, бекон и т.н.) за опасни за здравето и ги включи в списъка с продукти, потенциално предизвикващи ракови заболявания.
0 коментара:
Публикуване на коментар