11 ноември 2015 г.

Преди дни в небето над Кейптаун в Южна Африка се появяват облаци, които създават измамната картина на нашествие от извънземни кораби. Всъщност, става дума за рядко, но съвсем земно явление.

Лентикулярните или както ги наричат още линзовидни (заради подобната им на оптични лещи форма) облаци се образуват на гребените на въздушни вълни или между два слоя въздух с различни температури. Основната им особеност е, че не се движат, независимо от силата на вятър на повърхността.

Появата на лентикулярни облаци е сигурен знак, че в атмосферата са налице силни хоризонтални потоци, които при това носят много влажен въздух. Явлението обикновено се свързва с приближаването на атмосферен фронт или с бърз пренос на въздушни маси от отдалечени райони.

Носещият се над земната повърхност въздушен поток обтича естествените препятствия по пътя си, като създава въздушни вълни. Облаците увисват от подветрената страна на планински хребети или отделни възвишения, като се формират на височина между 2 и 15 километра.

Кейптаун е обграден от всички страни с планински възвишения, което го прави подходящо място за формирането на лентикулярни облаци.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...