11 ноември 2015 г.

Романтичните отношения може да бъдат прекратени по различни причини. Мъжете и жените смятат за основни такива неща, като мързела, неподдържан външен вид и финансовата несъстоятелност. Учени от Университета на Западен Сидни (Австралия) са съставили цял списък с причините за края на връзките.

Изследователите анализират данните от шест предишни разработки, в които са обхванати 6500 души. Наборът от претенции спрямо партньора се оказва повлиян от продължителността на връзката.

Ако става дума за еднократен сексуален контакт, хората се спират само от едно – личната хигиена. По думите на социалния психолог Грегъри Уебстър от университета във Флорида (САЩ), по принцип, за една среща става всеки, който поддържа елементарни хигиенни навици, като миенето със сапун, например.

В случая с продължителните връзки обаче, претенциите към партньора винаги са много повече. Списъкът на дамите, очаквано, е по-дълъг от този на мъжете, подчертава авторът на изследването, психологът Питър Йохансон. Най-важните причини за разделите в дългосрочни връзки, според жените са липсата на чувство за хумор у партньора, трудности в сексуалните контакти и демонстрацията на неувереност.

За мъжете по-важни се оказват честотата и броя на сексуалните контакти с любимата, отколкото тяхното качество. Затова и сред основните причини за разделите, мъжете изтъкват “ниското либидо” на приятелката им, както и това, че “много дрънка”.

Учените изброяват общо 17 “най-популярни” причини, водещи до раздяла. И за двата пола повод за прекратяване на връзката може да стане това, че партньорът живее далеч, постоянно гледа телевизия или играе на компютър. Или пък, че е инат, “много потаен”, не иска деца, много е атлетичен или напротив – никаква атлетичност няма у него.

Причини – много. Наскоро учени изнесоха данни, че романтиката във връзките е под заплаха и от съвременните средства за комуникация. Прекалената привързаност към собствения смартфон и увлечението на партньора по мобилните устройства, често стават повод за конфликти и причина за край на връзки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...