6 ноември 2016 г.

Жителите на село Инакадате в японската префектура Аомори са майстори в създаването на картини върху… оризови поля. Необикновените произведения на изкуството са нетрайни – може да се видят само между май и септември, но след това остават запечатани на снимки, а вече и от птичи поглед с помощта на дронове.

Японското “ландшафтно-градинарско” изкуство води началото си от 1993 година. От тогава японските фермери-художници използват различни сортове ориз, за да създават гигантските си картини. В процеса на узряване различните сортове оризови насаждения променят цвета си и картините се появяват пред погледа на любопитните зрители. В края на септември реколтата се прибира и оризът се продава на напълно нормални цени.

Освен традиционните японски сюжети, на полетата се “рисуват” и най-различни познати за целия свят образи. През 2003 година е изобразена Мона Лиза, през 2009 – Наполеон, преди 2 години – Мерилин Монро.

Идеята, възникнала първоначално като начин да се привлекат туристи, се оказва удачна и затова през последните години фермерите “рисуват” все повече и различни сюжети. През миналата година тематичните оризови поля бяха “Междузвездни войни” и “Отнесени от вихъра”. Между май и септември картините може да се видят от специално изградени площадки, а всичко се заснема и на видео с дронове, за да може и целия свят да се любува на необикновените творби.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...