3 ноември 2016 г.

Ровърът Curiosity на NASA се натъкна на метален метеорит с необичайна форма. Металният къс е забелязан на повърхността на Марс. Марсоходът е "стрелял" с лазера си по находката, за да може спектрометърът му да определи състава ѝ.

Според изнесените в средствата за масова информация съобщения, ровърът се е натъкнал на небесното тяло през миналата седмица, докато е обследвал района на марсианската планина Шарп. Curiosity и по-рано е попадал на метеорити, "търкалящи се" на повърхността, но този е по-особен заради сферичната си форма и идеално гладката повърхност, пресечена от дълбоки бразди. Диаметърът на  метеорита, нарече условно Egg Rock, е около 4 сантиметра.

Белите точки са от лазерната "бомбардировка" на Curiosity
Учени от университета на Аризона в Тусон, САЩ, предполагат, че откритият метеорит се състои от никел, желязо и фосфор. Поради марсианските условия, падналите на повърхността метални метеорити могат с милиони години да запазят вида си непроменен - липсват предпоставки за окисляването им.

Curiosity кацна на Марс на 6 август 2012 година и работи на повърхността на планетата вече над 4 години. На борда му има 10 различни научни прибора, чиято обща маса е 75 килограма. С тяхна помощ марсоходът може да извършва детайлни геоложки и геохимични изследвания, да изучава изключително разредената атмосфера на Марс, климатичните ѝ условия като цяло, както и да търси следи от вода и органични вещества. Откриването на такива би отговорило на въпроса, дали някога на Червената планета са съществували условия за възникването на живот, и дали към момента има места, където човек би могъл да заживее.

На Марс металите се запазват милиони години, тъй като липсват условия за окисляването им

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...