12 ноември 2016 г.

През последните дни хиляди вярващи се стичат в храма Lokenath Brahmachari в столицата на Бангладеш - Дака, за да отбележат Дивали – един от главните индуски празници. Той се чества в продължение на пет дни в началото на месец картик (датата се променя спрямо григорианския календар в зависимост от религиозния календар на индусите и Дивали се празнува между 23 октомври и 21 ноември).

В превод от санскрит Дивали (или още Дипвали) се превежда буквално като “светлина” и “редица”, т.е. “редица от светлини”. Празникът се отбелязва като фестивал на огъня и символизира победата на доброто над злото, на светлината над тъмнината. Вярващите палят свещи, фенери, а в небето се пускат фойерверки. Кулминацията на фестивала е създаването на ранголи – подредени в сложни фигури запалени свещи.

Освен в Бангладеш, празника се отбелязва в родината на индуизма – Индия, както и в Кения, Непал, Малайзия, ЮАР и други страни, в които съществуват общности на индусите. В Индия голяма част от празника е посветен на богинята на богатството и плодородието Лакшми, съпруга на бог Вишну. Дивали е еквивалент на Коледно-новогодишните празници в християнския свят.

Затова в дните на Дивали се празнува мъдростта и основната от тях – да се живее за настоящето, да се забравят огорченията и проблемите от миналото. Защото, макар че празникът е само веднъж в годината, истински мъдрият последовател на индуизма знае, че всеки ден и всеки момент от живота му са Дивали.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...