13 ноември 2016 г.

Чрез метода гравитационна микролеща бе открито трудно забележимо кафяво джудже, съобщи ЮПИ. Откритието стана възможно благодарение на единствено по рода си сътрудничество между телескопите "Спицър" и "Суифт" на НАСА.

Гравитационната микролеща е феномен, чрез който невидими за астрономите обекти в космоса са открити посредством увеличение, предизвикано от гравитационното поле на един или няколко обекта, които се намират между изплъзващия се от наблюдението обект и лещата на телескопа.

Кафявото джудже е нещо средно между звезда и планета - размерите му са приблизително 80 пъти по-големи от тези на Юпитер, но то не е достатъчно горещо, за да генерира енергия чрез ядрен синтез.

Кафявите джуджета обикновено орбитират около по-голяма звезда. Интересно е, че са открити съвсем малко кафяви джуджета, които кръжат на разстояние 3 астрономически единици от звезди с размерите на Слънцето. 1 астрономическа единица е разстоянието между Земята и Слънцето.


"Искаме да разберем как кафяви джуджета се формират около звезди и защо има празнина между мястото, където са открити, и звездите, около които орбитират", заяви Йоси Шварцвалд от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

Авторите на изследването събрали по-прецизна информация за новооткритото кафяво джудже, като наблюдавали феномена гравитационна микролеща от няколко ъгъла. Колкото повече са ъглите, толкова по-добре, отбелязаха учените.

Резултатите, цитирани от БТА, са от изследване, публикувано в Astrophysical Journal.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...