29 ноември 2015 г.

Австралийски учени твърдят, че брадатите мъже – обикновено – се придържат към недоброжелателните сексистки възгледи спрямо жените. Резултатите от свои изследвания, авторите са публикували в списание Archives of Sexual Behaviour.

В разработката си учените анкетират над 500 мъже на възраст между 18 до 72 години. Участниците са разделени в групи според начина на поддръжка на лицето си – дали се бръснат, или не. Учените се интересуват от сексистките изказвания на мъжете, които пък са разделени в категориите “добронамерени” и “недоброжелателни”.

7 от всеки 10 от  участниците в теста е с брада или няколкодневна четина. Повечето от тези мъже се оказват “адепти” на недоброжелателните сексистки възгледи спрямо жените. Под недоброжелателно се разбира остарялото, оскърбително и патриархално отношение към жените, чиято основна максима гласи, че за жената основен авторитет трябва да е мъжът.

По-малката част от анкетираните се придържат към добронамерения сексизъм. Учените виждат добронамерения сексизъм в това мъжът да пропусне дама пред себе си, да й отвори врата или да й отстъпи място в обществения транспорт. Една трета от участниците в анкетата не показват никакви сексистки пристрастия.

Според учените, мъжете с буйна растителност по лицето се придържат към схващанията на недоброжелателния сексизъм, вероятно защото възприемат носенето на брада като символ на мъжествеността и доминацията си. Привържениците на патриархалните възгледи, според мнението на специалистите, са склонни да поддържат собствените си представи за превъзходство, давайки им визуален облик под формата на брада.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...