29 ноември 2015 г.

Вирусите отдавна са се интегрирали в ДНК на човека и са изиграли значителна роля в еволюцията на вида. И все още продължават да оказват сериозно влияние на живота и развитието ни. Нещо повече – наличието на генетичен материал от вирусите в човешкия геном може да обясни онова, което ни различава от останалия животински свят. Това е изводът, до който достигат специалисти от Станфордския университет в САЩ.

Експерти в областта на клетъчната биология, изучаващи човешката ДНК, са открили, че вграденият в нея генетичен материал на ретровируса HERV-H не просто е активен, а има решаващо значение за продължаването на рода – именно той позволява на оплодената яйцеклетка да се развие в човешки ембрион.

Едно от свойствата на ретровирусите е способността им да “имплантират” собствения си материал в заразените клетки. Ако заразени се окажат половите клетки, измененията в ДНК могат да се предават по наследство. Така в човешкия геном се е запазил HERV-H. Според учените, вирусните инфекции, оставили преди милиони години своите следи в човешкия геном, са провокирали безпрецедентният еволюционен скок, надграждайки мозъка ни до по-голям обем и осигурявайки ни повече възможности за социализация.

“За пръв път беше доказано, че доставените с помощта на вирус молекули се оказват абсолютно необходими за развитието на човечеството. Интересното е, че подобен генетичен материал се открива само при приматите. Това дава правото да се твърди, че вирусите са дали уникалните способности на човешкия вид. Може да се направи извода, че човешкият геном е успял да се адаптира към заплашващите го “чужди” фрагменти и да извлече полза от тях”, казва специалистът по гинекология и участник в изследването Виторио Себастиано.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...