17 ноември 2015 г.

Останките на човек от Кавказките ловци-събирачи. Скелетът е на възраст от 10 000 години и е единият от двата, на които са извършени ДНК анализи
Учените са идентифицирали нова, неизвестна до този момент група прадеди на съвременното европейско население. 
В статия, публикувана в понеделник в списание Nature Communications, учени описват резултатите от ДНК изследване, посредством което са идентифицирани нов клон от праисторически хора, чиито наследници са съвременните европейци. До момента за произхода на населението на Европа се знаеше, че всички сме наследници на три големи групи: местни ловци-събирачи, дошли от Средния Изток земеделци и представители на т.нар. Ямна култура, които са водили номадски начин на живот и се занимавали с отглеждане на домашни животни.

Новият клон идва от Кавказ. Ловците-събирачи от този регион се оказват свързващото звено с генетичното наследство на хората от Ямната култура. До момента това беше липсващата брънка от веригата, защото не беше докрай изяснено откъде са дошли Ямните хора. Изследователите заключават, че Кавказките ловци-събирачи са отделен клон, след като извършват независими ДНК тестове на проби от два скелета, открити по-рано на територията на Западна Грузия. Останките на единия праисторически кавказки ловец-събирач са на почти 10 000 години, а на другият – повече от 13 000 години.
Пещерата Сатаплия, където са открити човешки останки на повече 13 000 години
Водещият автор в изследването, Андреа Маника от Университета в Кеймбридж, обяснява: “До момента беше мистерия откъде са дошли хората от Ямната култура. Вече знаем отговора на този въпрос, след като установихме, че ДНК-то им е смесица от това на източноевропейските ловци-събирачи и популацията, населявала този малък регион – Кавказките ловци-събирачи. Последните са прекарали дълго време през последната ледникова епоха в изолация. Убедени сме, че кавказкият клон е четвъртият основен стълб от предци на съвременните европейци, за който до момента не ни беше известно нищо”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...