17 ноември 2015 г.

снимка: NASA
На преден план на снимката е спътникът на Сатурн Диона. В далечината се вижда друг от спътниците – Енцелад. Въпреки че и двата спътника са изградени от приблизително еднакви материали, повърхностите им изглеждат много различно. Повърхността на Енцелад отразява много повече светлина, отколкото Диона. Така по-малкият спътник е по-ярък и контрастен на фона на тъмния космос.

Енцелад е с диаметър 504 километра. Повърхността му е подложена на постоянния дъжд от ледени кристали, образуващите се от струите, които тръгват от южния му полюс. Така повърхността му изглежда много “по-млада”, ярка и снежно бяла, за разлика от тази на по-големият спътник Диона (диаметърът й е 1123 километра). Диона изглежда “съсухрена” и по-стара. Обяснението е, че на нейната чиста и незащитена от атмосфера повърхност постоянно се отлага прах, а едновременно с това и космическата радиация нанася своите поражения. Процесът се нарича “космическо стареене”.

На снимката се вижда “водещото” полукълбо на Енцелад. Северният полюс на спътника е вертикално горе на изображението. Самата снимка е заснета на 8 септември 2015 година от сондата на NASA Cassini.

В момента на снимане дистанцията от сондата до Диона е 83 000 километра. Всеки пиксел от снимката отговаря на 500 метра от действителността. Енцелад се намира на 364 000 километра по времето на снимане, а всеки пиксел от изображението отговаря на 2,2 километра от повърхността му.

Мисията на сондата Cassini е съвместен проект на NASA, ESA (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...