3 октомври 2015 г.

Докато копае със свой приятел дренажен канал в нивата си, фермерът Джеймс Бристъл от Мичиган, открива кост с дължина около един метър.

Бристъл съобщава за находката си в музея по палеонтология към университета в Мичиган. Дошлите на място специалисти определят, че костта, открита в житната нива, е част от скелета на рядък хибриден вид – кръстоска между вълнест  мамут и Колумбийски мамут.

На мястото, където е открит първия фрагмент, пристигат преподаватели и студенти от университета, които се заемат с разкопките. Към момента са открити 20% от костите на скелета на древния бозайник. Сред находката е и черепът с бивните. Предполага се, че мамутът е загинал, когато е бил на около 40-годишна възраст. Това се е случило преди 11-15 хиляди години, казват още учените.

Специалистите изказват и още една хипотеза. Има вероятност древни хора да са убили животното, а на това място да са заровили част от месото, за което в последствие да се върнат.

Според законодателството в САЩ собственикът на земята, където е направена находката, има права върху откритието. Затова за момента останките от мамута се намират в склада на Бристъл във фермата му.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...