10 юни 2021 г.


Физическата привлекателност на човек е основен фактор за проявата на интерес към него от страна на представители на противоположния пол. Учените обаче се интересуват от по-сериозни причини, които карат един или друг мъж да избират конкретна жена. Изследователи от университета "Клемсън" в САЩ са проучили влиянието на  ръста и теглото на броя на сексуалните партньори.

Психолозите са анкетирали повече 60 000 хетеросексуални мъже и жени. Анализирана е връзката между теглото и ръста на участниците и броят на сексуалните им партньори. Учените сравняват резултатите, като предварително са изчислили за всеки от анкетираните индекса на телесната маса (ИТМ се изчисля по формулата I = m / h2  , където m е теглото в килограми, а  h – височината в метри).

След това психолозите са разделили участниците в изследването на групи, според ръста и теглото им. Всеки от участниците по отношение на ръста попада в една от шестте категории – от “много ниски” (158,5 см и  по-малко за мъжете; 125,27 см и по-малко за жените) до “изключително високи” (198,12 см и повече за мъжете и 182,88 см и повече за жените).
Теглото на анкетираните, на база на интерпретация на ИТМ, им отделя място в други подгрупи.



Според получените данни, частично се потвърждава мнението, че високите мъже са по-атрактивни за дамите. Най-малко на брой сексуални партньорки имат мъжете с нисък ръст. При мъжете от другите “ръстови” групи се наблюдава съвсем незначителна разлика в броя на партньорките

Водещият автор в изследването Дейвид Фредерик казва: “Изглежда, че за жените съвсем малка разлика във височината с мъж, е достатъчна, за да го преценяват като потенциален сексуален партньор”.

И още заключения от изследването: Мъжете с нормално и наднормено тегло имат най-много на брой сексуални партньорки, докато мъжете с под нормалното тегло или със затлъстяване са ощетени и трудно “отчитат бройка”. Учените са изненадани от броя сексуални връзки, които декларират представителите на силния пол с наднормено тегло.
В същото време, данните от изследването сочат, че мъжете със средни показатели на ИТМ се възприемат като мускулести, спортен тип или просто силни.



Що се отнася до жените, при тях ръста и теглото влияят незначително на броя на сексуалните партньори. Единствено много ниските дами и жените с много под нормалното тегло са декларирали малко по-малко на брой сексуални партньори.

Психолозите подчертават, че данните от анкетата само отразяват някои тенденции в нагласите при избор на партньор. Опасенията им са най-вече спрямо лошите перспективи за създаване на семейства от по-ниските мъже.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...