22 октомври 2015 г.

На 11 октомври 2015 година от югоизточния склон на планината Стил в Канада се свличат около 45 мегатона скали и лед. Последиците от гигантското срутване се виждат и на снимки, заснети от космоса.

Планината Стил е пета по височина (5 073 метра) в Канада и единадесета сред най-високите в Северна Америка. Намира се в североизточната част на страната в практически ненаселените територии на Юкон (плътността на населението в тази част на света е 0,07 души/км²). Поради това няма пострадали в резултат на свличането. За случилото се учените научават едва на следващия ден по данни от сеизмически уреди. Визуално потвърждение е получено на 13 октомври, когато спътникът Landsat 8 прави снимки на местността от космоса. NASA публикува две снимки: седмица преди и непосредствено след срутването на огромните маси скали и лед.
Снимка от 13 октомври, след свлачището

Снимка от 6 октомври - седмица преди свличането
Сеизмолози от Колумбийския университет са изчислили, че свлачището се е движило със скорост до 30 м/с. Общата маса на срутилите се скали и лед се оценява на около 45 мегатона – от NASA сравняват това с масата на 700 самолетоносача.

За момента не е установена точната причина, предизвикала срутването. Но в този регион периодично се случват подобни явления. През 2007 година от склоновете на Стил се свлякоха 105 мегатона скали и лед. Според данни на специалистите, които от 2013 година провеждат наблюдения в световен мащаб, за изтеклите почти 3 години в цял свят са се свлекли земни маси с обща маса над 15 мегатона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...