22 октомври 2015 г.

С помощта на космическия телескоп Kepler астрофизици откриха бяло джудже, което поглъща голям скалист обект, обикалящ в орбита около него. Учените са установили, че този обект е възникнал в следствие на разрушаване на планетата от приливните вълни, предизвикани от гравитационните сили на бялото джудже.

Звездата WD 1145+017 е бяло джудже и се намира в съзвездието Дева. Разстоянието до нея е 570 светлинни години. Телескопът Kepler засича периодично затъмняване и намаляване на светимостта на звездата с 40%. Това позволява да се установи наличието на астероидоподобен обект, който обикаля около звездата. Обектът извършва една обиколка за 4,5 часа, а докато обикаля около бялото джудже скалистият обект се разпада. Установено е също наличието в спектъра на бялото джудже на тежки елементи и диск от осколки. Изследването е публикувано в списание Nature.

Белите джуджета притежават силни гравитационни полета. В атмосферите им понякога се срещат елементи по-тежки от хелия, например силиций и желязо. Астрофизиците предполагат, че тези елементи се появяват след като звездата е погълнала планета или астероид. Сега това предположение намира практическо потвърждение. Според специалистите, едновременното откриване на тяло, обикалящо около бяло джудже, тежки елементи и диск от осколки са ясно свидетелство, че белите джуджета могат да поглъщат планети и астероиди.

Звездите, подобни на Слънцето, се превръщат в бели джуджета, когато изчерпят запасите си от гориво и не могат да поддържат вече термоядрения синтез. Подобен сценарий може да се случи и с нашето Слънце. След като се превърне в червен гигант, то ще погълне Меркурий и вероятно Венера (не е изключено и Земята, и Марс – никой не може да каже категорично). Това ще дестабилизира всички планети в Слънчевата система. Когато изхвърли обвивката си (фазата на червения гигант), от Слънцето ще остане само нагорещеното му, но изстиващо ядро – нашето светило ще се превърне в едно умиращо бяло джудже. Но докато се случи това има още милиарди години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...