11 октомври 2021 г.

На 11 октомври 1138 година в околностите на древнияград Алепо се случва едно от най-разрушителните земетресения в човешката история.

По броя на жертвите, достигащи до 230 000 души,земетресението в Алепо се нарежда сред първите 4,отнели най-много човешки животи. Първенството в тази черна класация е за Голямото Китайско земетресение от 1556 година, когато загиват над 830 000 души.Второто място е за земетресението в Хансу, Китай от 16 декември 1920 година, отнело живота на над 273 000 души. Земният трус край бреговете на остров Суматра и последвалите го вълни цунами на 26 декември 2004 година вземат живота на над 230 000 души и това му отрежда третото място в класацията за най-смъртоносните земетресения в света.

Град Алепо (днес е наричан Халеб, Халеп или Алепо и се намира на територията на Сирия) е голям и многолюден търговски център в античността. Намира се в северната част на система от големи геоложки разломи, към която се отнася и депресията на Мъртво море. Тези разломи разделят африканската и арабската тектонични плочи, които се намират в постоянно движение и взаимодействат помежду си.



Летописецът от Дамаск Ибн ал Каланиси записва точната дата на разрушителното земетресение – 11 октомври 1138 година, сряда. Пак той посочва и броят на загиналите – 230 000 души. Мащабът на жертвите е смразяващ за онези времена. В Европа по това време са рядкост градовете с население, надхвърлящо 10 хиляди жители. В земите на бившата Византийска империя и някои от арабските емиратства има градове като Алепо, Константинопол, Антиохия, Александрия, в които населението надхвърля 200 000 жители.

Учените не са в състояние да определят магнитуда на труса. Знае се, че земетресението протича на няколко етапа. Ал Каланиси пише, че предния ден, 10 октомври, има по-слаб трус. Големият трус е на 11 октомври и е последван от по-слаби вторични трусове на 20 октомври, 30 октомври и 3 ноември.

В Алепо разрушенията са огромни. Крепостните стени на цитаделата на града се сриват от само себе си. В хрониките не са описани детайли около разрушенията. Само е отбелязано, че градът е унищожен.

Земетресението в Алепо “поставя началото” на последователни земни трусове в близкоизточния регион, които продължават почти цяла година. Засегнати са много от лежащите на стотици километри градове в Сирия - от Дамаск, през Палмира, където вторичните трусове довеждат до окончателното разрушаване на прочутата колонада, до съвременният град Ракка. Според изложението на Михаил Сириец, това се случва в месеците след голямото земетресение в Алепо, а по свидетелствата му в Ракка "зейнали дупки в земята".

На 
30 септември 1139 година друго голямо земетресение става край днешният град Ганджа в Азербайджан. Тогава от труса се срутва върха на планината Кяпаз и прегражда руслото на река Ахсу. Така се образуват няколко високопланински езера, най-голямото от които е Гьойгьол (Синьото езеро).



След разрушителният трус от 1138 година население, достигащо 200 000 е регистрирано в Алепо едва през XIX век. На 24 август 1822 година градът отново е ударен от мощен трус, пет години по-късно епидемия от чума отнася много човешки животи, а през 1832 година холерата още веднъж намалява броя на жителите на града.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...