27 август 2015 г.

Мъжете, които усещат, че не се вписват в стереотипите за пола си, са най-склонни към проява на агресия. Изводът е на психолози от Университета в Джорджия (САЩ) и екип специалисти от отдела за превенция на насилието към Центъра по контрол и профилактика на заболяванията  в Атланта (Джорджия, САЩ).

“Наполеонов комплекс”, или “синдром на ниския мъж”, се нарича състоянието, при което мъжът изпитва т.нар. "дефицит на бруталност". Компенсирането на това усещане е за сметка на проявата на по-агресивно поведение. По време на изследването учените са установили, че представителите на силния пол, които се чувстват по-малко “мъжествено”, в това число и заради относително малкия си ръст, около три пъти по-често прибягват до насилие, сравнено с онези, които “са удовлетворени от маскулинната си конституция” (иначе казано, чувстват се достатъчно мъжествени).

Психолозите анализират данните на 600 американски мъже на възраст между 18 и 50 години. Чрез онлайн анкета те са помолени да разкажат как възприемат половите особености на силния пол, как се възприемат самите те като мъже, както и да опишат поведението си, в това число дали употребяват наркотици, извършвали ли са престъпления и проявяват ли агресивност.

Мъжете, които смятат себе си за “по-малко мъжествени” и изживяващи т.нар. “стрес на мъжкото несъответствие”, три пъти по-често са извършвали въоръжени нападения, довели до физически травми при жертвите им. В същото време, мъжете, които също не се чувстват достатъчно “мъжествени”, но не вземат насериозно това усещане, са много по-миролюбиви и не проявяват склонност към насилие и вредни навици.

На база резултатите от изследването, учените предполагат, че насилието се възприема като най-ефективния начин за демонстрация на мъжественост. Изводът, до който достигат изследователите, не е успокоителен – мъжете, усещащи у себе си "недостиг на бруталност" са с повишен риск да извършат тежки престъпления, съпроводени с проявата на неоправдано насилие. Психолозите са убедени, че в профилактиката срещу престъпността сред мъжете трябва да се включи изследване на психичния профил на представителите на силния пол и най-вече на особеностите на собственото им възприятие.

Припомняме, че учени от Университета в Ню Йорк наскоро изнесоха данни, според които по-ниските мъже предпочитат да се женят за значително по-млади от тях жени. При това, те по-рядко се развеждат, отколкото високите мъже.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...